Een restschuld? Wat nu?

Door de waardedaling van veel woningen de afgelopen jaren staan veel huizen “onder water”. Bij verkoop van een huis blijft er dus een restschuld over. Dit belemmert veel mensen in het aankopen van hun volgende woning en zorgt er voor dat mensen weinig doorstromen. Wettelijk is nu geregeld dat het mogelijk is om de restschuld mee te financieren, terwijl de rente nog steeds aftrekbaar is.

Zowel met als zonder NHG is het mogelijk om een restschuld op de oude woning mee te financieren. De rente hierover is voor maximaal 15 jaar aftrekbaar. De meeste banken willen daarom dan ook dat u de restschuld versneld in 15 jaar aflost. Dit middels een annuïtaire of lineaire aflossing.

Als de hypotheek op uw oude woning was afgesloten met NHG dan kunt u onder voorwaarden de restschuld ook met NHG meefinancieren in uw nieuwe hypotheek. NHG stelt dat de restschuld in de kortst mogelijke tijd moet worden afgelost. Als dit op basis van uw inkomen kan in 6 jaar, dan moet het in 6 jaar afgelost worden. Het kan ook zijn dat het op basis van het inkomen in 20 jaar moet. Dit is een zeer specifieke berekening die we graag voor u uitvoeren.

Kortom: Een restschuld hoeft niet altijd een belemmering te zijn om naar een nieuwe woning te gaan kijken. Wel zijn de regels behoorlijk specifiek en zijn de maandlasten vaak hoger dan voor een normale hypotheek. Berekeningen voor een restschuldfinanciering zijn behoorlijk ingewikkels. Laat u daarom altijd voorlichten bij Orsel HypotheekAdvies. Maak vrijblijvend een afspraak via 0599-658829 of info@orseladvies.nl. Graag tot ziens!