Een nieuwe hypotheek – Onmogelijk???

De afgelopen weken komt het in de gesprekken met onze klanten vaak voor dat we de opmerking krijgen: maar het is vast niet meer mogelijk om een hypotheek te krijgen. Gelukkig is dat niet het geval. Wel zijn er de afgelopen tijd nogal wat zaken gewijzigd. Over de veranderingen en de mogelijkheden willen we het deze keer eens nader hebben.

Wijzigingen

Het zal niemand zijn ontgaan dat er nogal wat veranderd is in de woning en hypotheekmarkt het afgelopen jaar. In de media is er constant de discussie over hypotheekrente aftrek, meer of minder hypotheek, moeilijkheden voor starters enzovoort. Nogal negatieve berichten allemaal. Het klopt dat de regels de afgelopen tijd strenger zijn geworden. Per saldo kan er minder geleend worden de afgelopen jaren. Vroeger werd gerust 6 keer het jaarinkomen verstrekt aan hypotheek. Dat soort dingen kunnen nu niet meer, wat zeker geen slechte zaak is. Het is daarmee niet zo dat het onmogelijk is om een hypotheek te krijgen. Dat zowel voor starters als mensen die al een hypotheek hebben.

Starters

Om maar eens met de starters te beginnen: Gemiddeld kan er minder geleend worden dan vroeger. Het hangt een beetje van het (hoogste) inkomen af hoeveel, maar meestal maximaal 4,5 keer het bruto jaarinkomen. Vanuit diverse gemeentes in de regio (o.a. Stadskanaal) zijn er nog steeds initiatieven zoals de starterslening, waardoor een eigen woning ineens toch bereikbaar kan zijn. Omdat de huizenprijzen zo her en der ook gezakt zijn, zijn woningen nu wellicht toch bereikbaar, ook als starter. Indien er toch een tekort is, denk ook eens aan een eventuele lening of borgstelling van ouders of een ander familielid. Er kan soms meer mogelijk zijn dan in eerste instantie gedacht wordt, zo zien we regelmatig. Een huis op het oog?? Kom altijd vrijblijvend eens praten om te kijken wat mogelijk is.

Al een hypotheek?

Wellicht heeft u een aantal jaren geleden een huis gekocht of een andere hypotheek genomen voor de verbouwing. Misschien dat door de dalende huizenprijs de waarde van de woning minder is dan de huidige hypotheek. Als dan een renteherziening in de bus valt, dan kan dat, zeker bij sommige banken, flink schrikken zijn. Wees alleen niet te angstig. In de nieuwe regels die tegenwoordig gelden, is hier zeker rekening mee gehouden. Er zijn ook dan mogelijkheden om alsnog een nieuwe hypotheek te krijgen. Informeer gerust, en ga niet klakkeloos in op het voorstel dat u van ue huidige bank krijgt. Verschillen van 1 procent of meer per jaar zijn zeker geen uitzondering, maar wel een aanzienlijke besparing op uw maandlasten!

Verbouwing.

Op het gebied van verbouwingen zijn er wel diverse veranderingen. Steeds vaker wordt niet zozeer gekeken naar de investering, maar naar de waardevermeerdering die de verbouwing oplevert. Soms kan dat lager zijn dan de investering. Ook daar zijn oplossingen voor om te kijken hoe dat kan, zeker als u op dit moment al een zekere overwaarde in de woning heeft. Ook hiervoor geldt: kom gerust eens langs en laat het doorrekenen.

Rente.

De meest gehoorde vraag is wel: wat gaat de rente doen de komende tijd. Helaas weten we dat niet, eigenlijk kan niemand dat redelijk voorspellen. Wel is het zo, dat de rentes momenteel nog steeds redelijk laag zijn te noemen, zeker als je het vergelijkt met de rentes die een aantal jaren geleden betaald werden. Mocht u dus binnen een of twee jaar tegen de afloop van uw huidige renteperiode aankijken, laat het dan eens doorrekenen. Wellicht kunt u voor een mooie rente opnieuw een aantal jaren zekerheid inbouwen. Dat geeft u dan de komende jaren rust, en da’s ook prettig.

Renteaftrek

Een ander punt is de renteaftrek. Op dit moment is er echter nog geen enkele aanwijzing voor hoe de regering daar mee om zal gaan. Laat u er ook niet direct bang om maken. Het is echt niet zo dat de regering zal kiezen voor een onmiddellijke stop of iets dergelijks, omdat dan een groot deel van de eigen woning bezitters in de knel komt. Er zal dus, als er iets aangepast wordt, altijd ruimte zijn om iets geleidelijk af te bouwen. Houdt er dan in uw achterhoofd zeker rekening mee dat er wat mee zal kunnen gebeuren, maar zie het ook niet als een enorm groot probleem dat u ineens zal overvallen.

 

U ziet het: het is een interessante tijd op het gebied van hypotheken momenteel. Juist nu is het erg belangrijk om u goed te laten voorlichten voordat u een nieuwe hypotheek gaat afsluiten. Aarzel daarom niet om bij ons langs te komen voor een goed advies, wat uw situatie ook is. Het kan u veel geld schelen, of wellicht is er toch meer mogelijk dan u denkt. Maak een afspraak op 0599-658829, of aan de Stationslaan 1 in Stadskanaal.