De nieuwe hypotheekregels kunnen u ook helpen!

Zoals u in de afgelopen weken wellicht gehoord of gelezen heeft zijn er vanaf 1 augustus nieuwe hypotheekregels vastgesteld door de banken. Deze regels houden nogal wat beperkingen in op het gebied van inkomen en waarde van uw woning. Er zijn echter ook een aantal uitzonderingen op deze regels. Vandaag gaan we het over 1 van deze regels hebben, namelijk de “zuivere oversluiting”.

Wat is dat precies??

Het begrip zuivere oversluiting is een nieuw begrip, en houdt in dat u uw huidige hypotheek oversluit met alleen de daarbij komende kosten. Verbouwingen, consumptieve leningen enz.  mogen daar niet onder vallen. Andere leningen, afgesloten voor een verbouwing, weer wel. We zullen even een voorbeeld geven. U heeft een hypotheek bij bank X waar de rentevast periode van afloopt. Dan moet u dus gaan kijken naar een nieuwe rente periode. Het aanbod dat u krijgt is alleen nogal hoog. U hoeft niet te verbouwen, en u heeft geen leningen.

Normaal gesproken kunt u dan gaan oversluiten met NHG (Nationale Hypotheek Garantie). Maar wat als dat inkomens technisch niet kan (uw oude hypotheek was verstrekt toen de banken nog meer geld wilden uitlenen) of als de waarde van uw woning minder is dan de hypotheek die er op ligt. In die gevallen kunt u niet met NHG oversluiten, en zou u dus onder de nieuwe regels niet naar een andere bank kunnen overstappen, zelfs niet als die een veel lagere rente rekent dan uw oude bank.

Oplossing??

De banken hebben dit probleem ook zien aankomen, vooral omdat de woningprijzen onder druk staan en er in het verleden meer geleend kon worden. Als u een dergelijke hypotheek heeft, dan is er een nieuwe regel die aangeeft dat u uw hypotheek toch kunt omzetten. Er wordt dan soepeler gekeken naar de waarde van uw woning, en uw inkomen wordt netto getoetst. In plaats van veel hogere maandlasten te moeten  betalen bij uw oude bank, kunt u nu toch een betere rente krijgen en hoeft u minder te gaan betalen.

Altijd mogelijk?

Ook op deze regel zullen er natuurlijk uitzonderingen zijn, maar over het algemeen kunnen de meeste hypotheken die we momenteel zien langskomen wel onder deze regel vallen.   Als uw huidige hypotheek omgezet kan worden met NHG, dan geniet dat altijd de voorkeur, maar zoals u hierboven heeft kunnen lezen, zijn er diverse mogelijkheden.

Belangrijk is wel, dat u zich goed oriënteert bij een nieuw rente voorstel van uw huidige bank. Het kan u echt verbazen hoe veel verschil er tussen banken onderling kan zitten. Sommige banken bieden bestaande klanten een (veel) hoger tarief dan een nieuwe klant. Ook al moet u dan de hypotheek omzetten, met de daarbij behorende kosten, dan nog kan het gunstig voor u uitpakken.

Ga dus niet klakkeloos in op een nieuw voorstel, ook niet als u denkt niets anders te kunnen. Er is vaak meer mogelijk dan u denkt, en we kijken graag vrijblijvend voor u wat we voor u kunnen betekenen. Voor het maken van een afspraak kunt u altijd bellen met 0599-658829, mailen naar info@orseladvies.nl of even langskomen op ons kantoor aan de Stationslaan 1 in Stadskanaal.