Moet ik mijn hypotheek oversluiten?

Nu de rente laag is, vraagt u zich af of het voordelig is om uw hypotheek over te sluiten. De hypotheekrente die u betaalt is immers vaak hoger dan de huidige rente.

Als u uw hypotheek oversluit, sluit u een nieuwe hypotheek af waarmee u de oude hypotheek aflost. Vaak moet u opnieuw kosten maken voor een taxatie, de notaris en betaalt u afsluitkosten voor de nieuwe hypotheek. De belangrijkste kostenpost is echter meestal de boete die u moet betalen voor het vervroegd aflossen van de hypotheek.

Al deze extra kosten zorgen ervoor dat oversluiten soms niet voordelig uitpakt. Toch hoeft dat niet zo te zijn. Duurt de rentevaste periode bijvoorbeeld nog een jaar of twee jaar, dan kan oversluiten toch voordelig zijn. De boete is dan meestal laag en u kunt zekerheid krijgen voor een lange periode.

Oversluiten kan ook interessant zijn als u plannen heeft om uw hypotheek te verhogen, bijvoorbeeld voor een verbouwing. Veel van de kosten die u ook krijgt bij het oversluiten maakt u dan toch al. Het oversluiten van uw hypotheek hangt sterk af van uw

persoonlijke situatie en vereist een deskundig advies, waarbij wij u graag adviseren.

Ook bij afloop van uw rentevaste periode is het verstandig contact met ons op te nemen voor een advies, omdat u wellicht heel veel kunt besparen. Voorkom een onnodige hoge rente!